Myönnetyt kultaiset ansiomitalit

Kultainen ansiomitali voidaan myöntää vapaaehtoiselle tai muulle Vapepa-toimintaa merkittävästi kehittäneelle henkilölle erittäin huomattavasta ja ansiokkaasta keksinnöstä, toiminnasta tai työstä. Myöntämisen perusteena olevan toiminnan on täytynyt suoraan parantaa Vapepa-toiminnan tehoa ja vaikutusta.

Kultainen ansiomitali otettiin osaksi Vapepan huomionosoitusjärjestelmää vuonna 2013 tehdyssä uudistuksessa. Vapepan keskustoimikunta on myöntänyt kultaisen ansiomitalin seuraaville henkilöille:

2015

Pekka Harve, Sirpa Harve, Pekka Koivukangas, Jukka Luostarinen, Sippo Nevalainen, Pentti Parkkila, Erkki Rannanpää, Annikki von Pandy, Jorma von Pandy, Rauno Vihriälä

Mainitut henkilöt ovat sitoutuneesti ja pitkäjänteisesti järjestäneet Saariselän pelastuspalveluseminaaria, jonka yhteydessä on muun muassa järjestetty mittavia valmiusharjoituksia todentuntuisessa ympäristössä. Seminaarit ovat tukeneet eri viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyötä ja luoneet yhteistyölle hyviä käytäntöjä.

Hannele Pokka

Kansliapäällikkö Pokka on toiminut Vapaaehtoisen pelastuspalvelun puheenjohtajana vuodesta 2010 lähtien. Hänen aikanaan on käynnistetty Vapepan strategian kehittäminen ja aloitettu vuosittaiset Heimarin yhteistapaamiset, joiden ansiosta Vapepan toimintaa on koko maassa pystytty kehittämään paremmaksi ja tasalaatuisemmaksi. Pokan toiminnan seurauksena myös maakuntatoimikuntien puheenjohtajat ovat saaneet edustuksensa Vapepan korkeimpaan päättävään elimeen, keskustoimikuntaan ja sen työvaliokuntaan.

Reino Savukoski

Reino Savukoski on lähes kolmenkymmenen vuoden ajan vapaaehtoisesti ja tuloksekkaasti etsinyt kadonneita Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi hän on merkittävästi kehittänyt etsinnöissä käytettyjä laitteita ja menetelmiä. Savukosken pyyteetön työ on auttanut lukuisia omaisia saamaan lopullisen varmuuden läheisensä kohtalosta.

2014

Tauno Bräysy, Tyrnävä

Tauno Bräysy on ollut mukana tuomassa vapaaehtoista pelastuspalvelutoimintaa Lakeuden alueelle. Viimeiset 35 vuotta hän on toiminut vapaaehtoisten johtajana kadonneen ihmisen etsinnöissä Oulun ja Kainuun alueilla. Vuosien varrella etsintöjä on kertynyt jo kymmeniä. Bräysy toimii Vapepan Oulun ja Kainuun maakuntatoimikunnan puheenjohtajana ja on aktiivisesti mukana myös Vapepan valtakunnallisessa kehittämistyössä.

Lauri Ratava, Jaalanka

Pitkän vapaaehtoisuransa lisäksi Ratava on kartoittanut ja taltioinut koko Suomea koskettaneen pienen muoniolaistytön etsinnän, josta Vapaaehtoinen pelastuspalvelu sai alkunsa 50 vuotta sitten. Tekemiensä haastattelujen perusteella Ratava on hahmottanut kartalle pienen tytön kymmenien kilometrien vaelluksen tunturimaastossa ja tallentanut lukuisat yritykset hänen löytämisekseen. Haastatellessaan etsintöihin osallistuneita ihmisiä Lauri Ratava on antanut heille mahdollisuuden palata aikanaan kaikkia suomalaisia koskettaneeseen tapahtumaan ja osallistua konkreettisella tavalla sen taltiointiin.

2013

Urpo Rainto, Keminmaa

Rainto toimi liikkuvan poliisin nuorempana konstaapelina suuretsinnässä, joka järjestettiin viisivuotiaan tytön kadottua kotipihastaan Muonion Kerässiepin kylästä toukokuussa 1963. Kyläläisten aloittamasta etsinnästä kasvoi suuroperaatio, johon osallistui satoja ihmisiä naapurimaista asti. Etsintä päättyi surullisesti tytön löydyttyä menehtyneenä kymmenien kilometrien päästä kotoaan. Tapahtumien herättämä laaja huomio johti Vapaaehtoisen pelastuspalvelun perustamiseen seuraavana vuonna. Virkavuosiensa aikana Urpo Rainto kehitti aktiivisesti poliisin ja vapaaehtoisten yhteistyötä ja oli mukana perustamassa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Kemin paikallistoimikuntaa.