Valtakunnalliset vuoden vapaaehtoiset pelastajat

Vuoden valtakunnallinen pelastaja on vapaaehtoinen tai ryhmä, joka on aktiivisella ja ansiokkaalla toiminnallaan osallistunut turvallisuuden ja Vapepan tunnettuuden lisäämiseen omalla alueellaan. Vuoden valtakunnallinen pelastaja valitaan vuoden maakunnallisten pelastajien joukosta.

Vuoden valtakunnallisen pelastajan tunnustus on osa Vapepan huomionosoitusjärjestelmää, joka otettiin käyttöön vuonna 2004 ja päivitettiin vuonna 2013.

Vapepan keskustoimikunta on myöntänyt vuoden valtakunnallisen pelastajan tunnustuksen seuraaville henkilöille ja ryhmille:
 

2015: Pelastusvene Toppilan miehistö: Roope Aarnikare, Markku Hentilä ja Juha Rajala (Oulun  Meripelastusyhdistys)

Aarnikare, Hentilä ja Rajala pelastivat elokuun 2015 lopussa veden varasta kaksi ihmistä, joiden vene oli kaatunut korkeassa aallokossa. Pelastusvene Toppila oli koulutusajossa Oulun edustalla, kun aluksen miehistö havaitsi veden varaan joutuneet ihmiset. Viidessä minuutissa molemmat henkilöt oli saatu nostettua merestä veneeseen. Miehistö teki ilmoituksen meripelastuskeskukseen ja kuljetti kaatuneen veneen matkustajat lähimpään pienvenesatamaan, johon meripelastuskeskus oli tilannut ambulanssin. Myös kaatunut vene saatiin siirretyksi satamaan aiheuttamasta vaaraa muille vesillä liikkujille.

2014: Pohjois-Satakunnan ensihuoltoryhmä

Pohjois-Satakunnan ensihuoltoryhmän vapaaehtoiset ovat kuluneen vuoden aikana auttaneet ihmisiä muun muassa Jämijärven lento-onnettomuudessa ja Lavian rivitalopalossa. Jämijärvellä ryhmän vapaaehtoiset olivat paikalla heti ensimmäisestä päivästä lähtien tarjoamassa menehtyneiden omaisille ja Jämille kokoontuneille laskuvarjohyppääjille henkistä tukea.

Ryhmä on toiminut yhdessä neljän vuoden ajan ja siihen kuuluu 20 vapaaehtoista. Ryhmän vetäjä Anja Tunturi on aiemmin saanut Satakunnan maakunnallisen pelastajan tunnustuksen.

2013: Katja Ruostila, Vesilahti, Häme

Vuoden 2013 valtakunnallinen pelastaja Katja Ruostila on kuulunut Tampereen seudun etsintäkoirat ry:n hälytysryhmään yli 12 vuoden ajan ja osallistunut koiriensa kanssa kymmeniin kadonneen ihmisen etsintöihin. Hän on kouluttanut hälytysryhmään kaksi koiraa. Lisäksi Ruostila on osallistunut etsintöihin rivietsijänä ja autopartioissa. Palkinnon on myöntänyt Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa).

Vapaaehtoisuransa aikana Ruostila on kahdesti pelastanut eksyneen ihmisen ollessaan vasta matkalla varsinaiseen hälytystehtävään. Lisäksi hän on löytänyt koiransa kanssa metsään eksyneen naishenkilön.

- Ruostilan toiminta osoittaa huomiokykyä ja etenkin sellaista välittämistä, jota jokapäiväisessä liikenteessä ja yhteisöissä oikeasti kaivataan, Punaisen Ristin valmiuskoordinaattori Heikki Väätämöinen toteaa.

2012: Leena Koivistoinen, Varkaus,  Pohjois-Savo

Leena Koivistoinen oli kouluttanut ja perustanut vuonna 2012 vapaaehtoisista koostuvan henkisen tuen ryhmän Punaisen Ristin Varkauden osastoon. Ryhmä joutui tulikasteeseen, kun mielenterveysongelmista kärsinyt mies puukotti 16-vuotiaan tytön saman vuoden huhtikuussa. Leena sai tiedon tapahtumasta myöhään yöllä ja hälyttyi ryhmän valmiuteen. Hän otti aamulla yhteyttä piiritoimistoon ja Varkauden kaupungin nuorisotoimistoon. Yhteydenottojen perustella Leena aloitti välittömästi ryhmänsä kanssa nuorten tukemisen. Ryhmä päivysti perjantaina surmapaikalla jututtaen ja tukien paikalla käyneitä henkilöitä. Lauantai-iltana nuorison kokoontumistiloissa oli Varkauden ryhmän lisäksi Leppävirran henkisen tuen ryhmä, Punaisen Ristin kriisipsykologi ja seurakunnan sekä nuorisotoimen työntekijöitä kuuntelemassa ja purkamassa nuorten tuntoja. Seuraavalla viikolla Leena auttoi henkisenä tukena Varkauden kouluilla.
 

2011: Martti Kutilainen, Hämeenlinna

Martti Kutilainen on toiminut aktiivisesti sekä Punaisen Ristin ensiapuryhmässä 1980 –luvulta lähtien sekä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Hämeenlinnan aluetoimikunnassa ja nykyisellään paikallistoimikunnassa. 
 
Viime vuosien aikaan Martti on painottanut toimintaansa entistä enemmän Vapepan suuntaan. Martti on käynyt kaikki Vapepa koulutukset ja tällä hetkellä on Vapepa-johtaja ja etsintäkouluttaja. 
 
Martti on toiminut Hämeenlinnan paikallistoimikunnassa aktiivisesti, johtanut etsintöjä, kouluttanut sekä toimii tällä hetkellä paikallistoimikunnan operaatiopäällikkönä. Martti on ollut mukana alueen lähes kaikissa etsintä tai ensihuoltohälytyksissä joko johtajana tai toimijana. Lisäksi Martti on osallistunut aktiivisesti kokouksiin, tapahtumiin, järjestelyihin ja toiminnan kehittämiseen. 
 
Martti on jo ensiapuryhmäläisenä osoittanut suurta sitoutumista toimintaan ja ollut monissa tilanteissa ja asioissa sillanrakentajana. Martti on aina toiminnoillaan osoittanut suurta kunnioitusta autettavia, viranomaisia ja vapaaehtoisia kohtaan ja ollut hyvin tasapuolinen asioita hoitaessaan. 

2010: Pekka Törmä, Sauvo, Varsinais-Suomi

Pekka ja ystävänsä olivat vanhojen paloautojen paraatissa Salossa,  Sauvon VPK:n vanhalla Jeepillä. Kun paraatin piti alkaa , ystävä hyppäsi kuskin pukille ja oli tarkoitus lähteä liikkeelle, niin hän sai sydänkohtauksen.

Pekka reagoi todella nopeasti tilanteeseen ja totesi että ystävä ei reagoi mihinkään,  ja siirsi hänet välittömästi autosta ulos asfaltille. Oikeaoppisesti hän tutki potilaan peruselintoiminnot ja aloitti heti peruselvytyksen. Hän elvytti yksinään ensimmäiset minuutit, kunnes sai apua Salon VPK:n kavereilta, hän oli mukana ystävänsä hoidossa ambulanssin lähtöön saakka. Jos Pekka ei olisi ollut paikalla, niin ystävän selviämismahdollisuudet olisivat olleet todella paljon huonommat!

Pekka Törmä on yksi niistä Vapepan perustoimijoista ,joita ilman Vapepaa ei olisi.
Hän on toiminut yli 30 vuotta Punaisen Ristin Sauvon ensiapuryhmässä ja saman ajan myös Sauvon VPK:ssa hälytysryhmässä ja nykyään lisäksi myös Sauvon VPK:n ensivasteryhmässä. Hän myös osallistuu aktiivisesti palokunnan viikoittaisiin harjoituksiin ja on aina mukana hälytyksissä.  Pekka on myös tuttu näky vapepan etsinnöissä. Pekka on vaatimaton toimija, joka ei missään tilanteessa tuo itseään tai osaamistaan esille, vaan toteaa että ” niin se kuuluisi tehdä kaikkien muidenkin”.
 

2009: Päivi Salovaara, Varsinais-Suomi
 
Päivi toimi erityisen ansiokkaasti lokakuussa 2009 Naantalissa viiden nuoren hengen vaatineessa tilipalon jälkeisen kriisiavun järjestämisessä. Hän organisoi yhdessä Punaisen Ristin henkilöstön kanssa kriisiapua Naantaliin ja johti määrätietoisesti toimintaa koko viikonlopun ajan ja vielä seuraavanakin viikonloppuna. Hän oli organisoimassa myös aineellista apua kotinsa menettäneille.
 
Omakotitalon tulipalo syttyi räjähdysmäisesti lauantainvastaisena yönä omakotitaloalueella Naantalissa. Rajussa tulipalossa menehtyi viisi nuorta ja kymmenen nuorta pelastui viimehetkellä rikkomalla ikkunat ja hyppimällä niistä turvaa, osa vakavasti loukkaantuneina. Kun katastrofin vakavuus ja laajuus selvisi, kriisiapua järjestettiin jo yöllä nuorille, omaisille ja kotinsa menettäneille läheiseen kylpylään. Kylpylässä kävi yön aikana runsaasti järkyttyneitä nuoria ja omaisia.
 
Lauantaina aamulla perustettiin kriisikeskus Naantalin seurakuntakeskukseen, jossa vapaaehtoiset päivystivät varhaisesta aamusta koko viikonlopun ajan SPR:n henkilöstön ja viranomaisten apuna. Vapaaehtoiset päivystivät lauantaina ja sunnuntaina aamuvarhaisesta iltamyöhään. Lisäksi kahdessa nuorisotilassa oli vapaaehtoisia auttajia koko niiden aukiolon ajan. Vapaaehtoiset olivat myös kaupunkilaisten tukena Naantalin kirkossa lauantai-iltana uhrien muistoksi järjestetyssä hartaustilaisuudessa. Vapaaehtoisia oli viikonlopun aikana henkisen tuen tehtävissä yhteensä yli 80 henkeä.
 
Vapaaehtoisten tehtävänä oli olla läsnä henkisenä tukena palosta täpärästi selvinneille nuorille, hyviä ystäviänsä palossa menettäneille, uhrien omaisille ja järkyttyneille naantalilaisille. kriisikeskuksessa kävi runsaasti omaisia ja nuoria. Palopaikalla oli sadoittain nuoria jättämässä hiljaisia jäähyväisiä palossa menehtyneille. Nuoret palasivat aina uudelleen ja uudelleen palopaikalle hiljentymään. Myös menehtyneiden nuorten omaisia kävi palopaikalla runsaasti.
 
Päivi Salovaara on ollut erittäin aktiivisesti kehittämässä vapepan toimintaa Raision kihlakunnan pelastuspalvelussa ja vaikuttamassa osaltaan koko Varsinais-Suomen Vapepan kehitykseen monien vuosien ajan. Hän on toiminut useiden vuosien ajan Rakin valmiuspäivystäjänä ja etsintöjen johtajana sekä Rakin aluetoimikunnan puheenjohtajana. Hän on toiminut myös erittäin aktiivisena etsinnän kouluttajana.
 
Lisäksi Päivi Salovaara on ollut luomassa Varsinais-Suomen alueelle toimivaa ensihuolto- ja henkisen tuen toimintaa. Hän on toiminut alusta asti Varsinais-Suomen henkisen tuen ryhmässä ja ryhmän valmiuspäivystäjänä sekä viimeiset vuodet myös aktiivisena henkisen tuen ja ensihuollon kouluttajana.
 
 
2008: Anna Jääskeläinen, Järvenpää ja Timo Häkkinen, Nokia

Järvenpääläinen Anna Jääskeläinen toimi evakuointikeskuksen johtajana Jokelan koulusurmien yhteydessä vuoden 2007 marraskuussa. Hän saapui paikalle ensimmäisten vapaaehtoisten auttajien joukossa ja sai tehtäväkseen johtaa toimintaa Jokelan kirkossa sijainneessa evakuointipisteessä.

Koulutuksen ja kymmenien aiempien tehtävien tuomalla kokemuksella Jääskeläinen osoitti lujuutta ja taitoa johtaa vaikeassa tilanteessa. Jääskeläinen laittoi paineen alla kaiken osaamisensa peliin ihmisten auttamiseksi.

Nokialainen Timo Häkkinen  toimi vapaaehtoisjohtajana Nokialla  joulukuun 2007 vesikriisin aikana, johtaen ja ohjeistaen niin vapaaehtoisia kuin viranomaisiakin tilanteen ollessa kaaoksessa. Häkkisen ideoiden ansiosta vapaaehtoisten apu saatiin Nokialla konkretisoitua.

Valitessaan kaksi valtakunnallista vapaaehtoista pelastajaa Vapepan keskustoimikunta halusi tuoda esiin sitä merkittävää työtä, jota vapaaehtoiset ja heidän johtajansa tekivät molemmissa poikkeuksellisen suurissa tehtävissä.

 
2007Tapani Huhtala, Ylöjärvi